Q: Hvormange softwarepatenter findes der i Europa?

Christian spørger:

Jeg har set mange forskellige tal for hvormange softwarepatenter, der er udstedt i Europa. Nogen siger 25.000, andre 100.000.

Hvorfor er der så stor forskel?

Kære Christian.

Tak for spørgsmålet.

Et softwarepatent er et patent, der kan krænkes ved at installere eller køre software på et apparat. Den store divergens skyldes flere ting:

  • Datoen for opgørelsen. I flere og flere patenter spiller software en afgørende rolle, så hvis opgørelsen er fra 2000, er tallet naturligvis lavere end hvis tallet er fra 2013.
  • Vurderingen af, om det er et softwarepatent eller ej. EPO har ikke en speciel kategori til softwarepatenter. Derfor bliver man nødt til at vurdere hvert enkelt patent, om det er et softwarepatent eller ej. Det er i praksis umuligt at gennemlæse de 1 mio europæiske patenter, og derfor vil man være nødt til benytte maskinlæringsteknikker (svarende til moderne spam-filtrering) eller stikprøver.
  • Inklusion af udløbne patenter. Patenter kan forlænges op til 20 år, men hvis patenttager vælger ikke at forlænge patentet, kan det udløbe tidligere.

Så 25.000 er et konservativt skøn, mens 100.000 nok er højt sat idag.


Har du lige som Christian spørgsmål om EU-patentdomstolen, som du ikke har kunnet finde svar på, så skriv til patent@tange.dk.

This entry was posted in patent. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s