Q: Hvad bliver dyrere for ikke-eksporterende virksomheder?

Søren spørger:

Hvis vi træder ind i EU-Patentdomstolen, hvad bliver så dyrere for ikke-eksporterende virksomheder?

Kære Søren.

Tak for spørgsmålet.

Hvis vi træder ind i EU-Patentdomstolen (og dermed også EU-patentet), så vil vi få flere patenter, der kan håndhæves i Danmark. Det skyldes at kun ca. 10% af de 60.000 patenter, der idag udstedes årligt i Europa, også bliver gjort gyldige (kaldet “valideret”) i Danmark. Er Danmark med i EU-patentet vil det være alle EU-patenter, der også vil være gyldige i Danmark.

Jo flere patenter, der eksisterer, desto større er risikoen for at krænke et uden at vide det. Hvis EU-Patentet havde eksisteret, da f.eks. fanebladspatentet (EP689133) blev udstedt, så ville de fleste virksomheder (også ikke-IT-virksomheder og også virksomheder uden patenter) krænke dette patent, idet alle nyere webbrowsere har flytbare faneblade. De ville derfor kunne trues til at betale patentlicens. Denne omkostning er langt mindre idag, da kun 10% af de europæiske patenter (EP-patenterne) er gyldige i Danmark.

Vi ved reelt ikke hvor stor risikoen er og hvor store beløb man vil blive truet til at betale, men hvis vi står uden for EU-Patentdomstolen i en periode, så kan vi finde ud af det.


Har du lige som Søren spørgsmål om EU-patentdomstolen, som du ikke har kunnet finde svar på, så skriv til patent@tange.dk.

This entry was posted in patent. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s