Q: Hvorfor ser vi ikke softwarepatentsøgsmål i Tyskland?

Lars spørger:

Kære Ole.

Du mener, at der bliver en større risiko for, at danske virksomheder bliver sagsøgt for krænkelse af softwarepatenter, hvis Danmark tiltræder EU-Patentdomstolen, fordi det vil 10-doble antallet af udstedte softwarepatenter i Danmark.

Langt de fleste udstedte EP-patenter kan håndhæves i Tyskland. Hvorfor ser vi så ikke en masse sager om softwarepatenter i Tyskland? Betyder det ikke, at risikoen er minimal i Danmark – selv hvis vi tiltræder EU-Patentdomstolen?

Kære Lars.

Tak for spørgsmålet.

Jeg har ikke checket, om det er korrekt, at der ikke er en masse sager i Tyskland, men lad os bare antage, at det er korrekt.

I dag er det besværligt, dyrt og langsomt at håndhæve et softearepatent i alle de 38 EPO-lande. Man løber desuden den risiko, at en af landenes domstole underkender patentet, fordi det er software. Det kan afholde nogle patenthavere fra at håndhæve patentet.

Men hvis det i fremtiden blev nemmere, billigere og hurtigere at håndhæve sit patent, og man kunne gøre det ved en domstol, der vil lægge sig op af EPO’s fortolkning af software; ja, så kunne det være, at det pludselig ville være en god forretning – specielt hvis domstolen dækker 25 EU-lande.

Hvis jeg havde et softwarepatent i Tyskland og kunne se, at inden for få år ville jeg kunne få en domstol, der med overvejende sandsynlighed ville være mere positivt stemt over for softwarepatenter, samt at det ville blive nemmere at sagsøge, samt at der var krav om, at forsvaret skulle reagere hurtigere, ja, så ville jeg nok vente disse få år til domstolen var fuldt indfaset. Specielt hvis mit patent kunne skabe røre om, hvorvidt domstolen var en god ide.

Jeg kunne også vælge blot at true folk, men tilbyde et forlig så billigt, at det aldrig ville kunne svare sig at tage sagen. Forliget kunne f.eks. indeholde en fortrolighedserklæring om, at man ikke måtte udtale sig om, at man havde indgået forliget. Dermed vil offentligheden ikke få at vide, at dette sker.

Vi ved ikke hvorfor patenthaverne er tilbageholdende med retssager, og bare fordi de holder tilbage nu er ikke ensbetydende med, at de også vil være tilbageholdende i fremtiden.

At der er tale om en reel risiko er jeg overbevist om: Jeg har til min virksomhed fået tilbud på en retshjælpsforsikring til forsvar mod påståede patentkrænkelser. Pris: omkring 10% af vores omsætning. Hvis forsikringsselskabet betragtede risikoen for minimal, så tror jeg præmien ville afspejle dette.

Ingen kan vide med sikkerhed hvor stor risikoen er, men vi kan finde ud af det ved at stå uden for EU-Patentdomstolen i en periode, og så tiltræde senere, hvis fordelene er større end ulemperne. Det modsatte er desværre ikke en reel mulighed.


Har du lige som Lars spørgsmål om EU-patentdomstolen, som du ikke har kunnet finde svar på, så skriv til patent@tange.dk.

 

Advertisements
This entry was posted in patent and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s