Hvad skal jeg stemme til EU-patentdomstolen? På 1 minut

(Stemmeguide som PDF)

En 1 minuts introduktion kan ikke være detaljeret. For en mere detaljeret gennemgang se https://oletange.wordpress.com/2013/12/22/konsekvenser-ved-at-sta-uden-for-eu-patentdomstolen/.

Er du ansat i en virksomhed der udtager patenter i flere europæiske lande? EU-Patentdomstolen vil muligvis være til gavn for din arbejdsplads (hvis fordelene overstiger ulemperne), men muligvis ikke for dig personligt (hvis du f.eks. senere ønsker at skifte job) => Undersøg nærmere og stem så NEJ eller JA efter din overbevisning.

Ønsker du at foretage det forsigtige valg? Ligesom med Euroen vil Danmark altid på et senere tidspunkt kunne tilslutte sig; men er Danmark først med, så er det umuligt at træde ud igen => Stem “nej tak, ikke lige nu – måske senere”.

Ønsker du særdomstole skal stå under Højesteret eller den alm. EU-domstol? EU-Patentdomstolen vil stå over Højesteret og den alm. EU-domstol => Stem “nej tak, ikke i dens nuværende form”.

Ønsker du at sætte en stopper for softwarepatenter? EU-Patentdomstolen vil videreføre en praksis, der tillader patent på indkøbskurv (hvor indkøbslisten gemmes på køberens computer – EP0784279) => Stem “nej tak, ikke før praksis ændres”.

Er du ansat i det offentlige eller i en virksomhed uden eksport? Kun virksomheder med patenter i flere europæiske lande får fordelene ved EU-Patentdomstolen. Alle andre får kun ulemperne => Stem “nej tak, ikke før vi kender ulempernes størrelse”.

Er du ansat i en virksomhed uden patenter? Kun virksomheder med patenter i flere europæiske lande får fordelene ved EU-Patentdomstolen. Alle andre får kun ulemperne => Stem “nej tak, ikke før vi kender ulempernes størrelse”.

This entry was posted in patent. Bookmark the permalink.

6 Responses to Hvad skal jeg stemme til EU-patentdomstolen? På 1 minut

 1. Karl Lausten says:

  Har du aldrig haft en god idé til, hvordan en opgave kunne løses lidt smartere? Kender du ikke nogen, der har hovedet fuld af gode idéer? Ville det ikke være rart, hvis bare nogle af disse gode idéer blev til virkelighed? De fleste bliver det ikke, fordi der ikke er penge at tjene på løsningen. Hvis det var muligt at tjene på dem, blev de sat i produktion og løsningen kom os alle til gode. EU Patentet er netop sat i verden for, at flere gode idéer skal have en chance, så vi alle kan få det lidt bedre – enten ved at få de jobs, som idéerne skaber, eller ved at få fornøjelse af de ny og bedre løsninger, eller ved at kunne sælge lidt mere til de mennesker, der har tjent på idéerne. EU Patentet giver beskyttelse i et stort marked for en overkommelig pris, og EU Patentdomstolen giver mulighed for at håndhæve den beskyttelse – også til en overkommelig pris. Krænkelser af patentrettigheder er ikke noget, man kan melde til politiet. Det er en privat sag, hvor man selv skal indsamle beviser og anlægge retssag. Det koster typisk 1 – 5 mill. kr i en forholdsvis lille og simpel sag i Danmark, og det tager 10 – 20 år at gennemføre i det danske retssystem. Så mangler man kun at føre sag i de andre 24 lande…..
  Oveni de direkte udgifter til retssagen og advokaterne kommer så det tab i egen virksomhed, som opstår fordi, man bruger sin tid på retsagen i stedet for at passe sin virksomhed, og fordi man ikke kan disponere frit før sagen er afgjort.
  Med EU Patentdomstolen kommer det måske til at koste lidt mere for den enkelte sag, men til gengæld forventes den at blive afgjort på 1 – 2 år, og så gælder den for alle 25 lande. Det er simpelthen afgørende for, om det kan betale sig at sætte gang i vore opfindelser!
  Hvis du er tilfreds med verden som den ser ud idag og har penge nok til at leve dit liv til ende, så stem nej.
  Hvis du også drømmer om en lidt bedre fremtid og har brug for at tjene til føden de næste mange år, så stem ja.
  Mere indviklet er det såmænd ikke.

  • oletange says:

   Karl har ret i, at hvis patenttager udtager patenter i flere EU-lande, så kan enhedspatentet/EU-Patentdomstolen være en god ide: Patenttager får derved del i fordelene. Har du derimod ingen patenter eller kun patenter i DK, så får du kun ulemperne (Se: https://oletange.wordpress.com/2013/12/22/konsekvenser-ved-at-sta-uden-for-eu-patentdomstolen/).

   Men det unikke ved denne afstemning er, at vi kan lade de 24 lande gå i gang, og så tilslutte os senere, hvis ulemperne viser sig at være minimale. Et høfligt “Nej tak, ikke lige nu – måske senere” ser ud til at være det optimale valg.

 2. Karl Lausten says:

  Virksomheder, som er aktive på patentområdet, skaber langt flere arbejdspladser end dem, der ikke er aktive. Det er yderst sjældent, at det kun er relevant at søge patent i Danmark. Hvis en løsning kan sælges her, kan den sikkert også sælges andre steder. For langt de fleste opfindelser er det danske marked for lille til, at det alene kan dække omkostningerne ved at udvikle en opfindelse.
  Det giver ingen mening at sætte sig passivt ned og vente på, at de andre skruer en løsning sammen. Vi skal med i bestyrelsen, så vi kan være med til at forme løsningen og fastsætte reglerne. Ellers må vi nøjes med det, de andre allerede har fundet på og er blevet enige om, når vi engang tager os sammen til at gå med.

  • oletange says:

   Igen mangler Karl dokumentation for sine påstande. Det ville være rart, om han kunne linke til noget dokumentation for det, ellers må man jo blot tage det som rygter, der tilfældigvis er Karls personlige holdning.

   Jo større en virksomhed er, desto større er chancen for, at de har en udviklingsafdeling, der udvikler noget patenterbart. Dermed lyder Karls første påstand rimelig – i hvert fald for store virksomheder. Men at konkludere at det er patenterne, der er årsagen til, at de har mange ansatte, tror jeg, vil være forkert. Årsagen kan ligesåvel være den omvendte: Hvis en virksomhed har mange ansatte, så er det mere sandsynligt, at de engang i mellem udvikler noget, der er patenterbart. At danske virksomheder med patenter (som udgør mindre end 5%) skulle skabe flere arbejdspladser end virksomheder uden patenter (som er hovedparten af danske virksomheder), finder jeg højst usandsynligt, men jeg lader mig gerne overbevise af dokumentation.

   Iflg. http://www.dkpto.dk/media/34655/patent%202012.pdf udstedes der ca. 2000 nationale patenter i Danmark og iflg. http://www.dkpto.dk/media/34658/internationale%20patenter%202012.pdf udstedes der ca. 60000 EP-patenter, heraf ca. 6000 EP-patenter i Danmark. Så 2000 mener, at det danske marked er nok, mens 6000 også ønsker andre europæiske lande, og 54000 kun ønsker andre europæiske lande. Af det må man vel konkludere, at på europæisk plan underbygger det Karls påstand om, at det sjældent kan betale sig kun at få patent i DK: Få (2000) ønsker kun at have patent i Danmark mens langt flere (54000) ønsker patent i flere europæiske lande uden for Danmark. Kun en mellemgruppe ønsker både DK og andre europæiske lande (6000). Står vi udenfor EU-patentdomstolen, så påvirker det kun denne mellemgruppe på ca. 6000 (Se: https://oletange.wordpress.com/2013/12/22/konsekvenser-ved-at-sta-uden-for-eu-patentdomstolen/).

   Det er korrekt, at står DK uden for EU-Patentdomstolen, så vil DK ikke have indflydelse på detaljerne omkring domstolens virke, men at vi ikke har indflydelse på reglerne for domstolen er faktuelt forkert: Domstolen skal dømme efter den europæiske patentlov, European Patent Convention (http://documents.epo.org/projects/babylon/eponet.nsf/0/00E0CD7FD461C0D5C1257C060050C376/$File/EPC_15th_edition_2013.pdf). Danmark (i praksis Patent- og Varemærkestyrelsen) er med til at beslutte den europæiske patentlov, fordi DK er med i det europæiske patentsamarbejde (EPO). Det er DK uanset om DK er med i EU-Patentdomstolen eller ej.

 3. Pingback: Hvad skal jeg stemme til EU-patentdomstolen? Guide på  1 minut | Netavisen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s